Pojďme v podzimní podvečer vypustit "létající přání"

Vypouštění létajících lampiónů (Khoom Fay) je nedílnou součástí tradičního čínského lampiónového festivalu na Taiwanu. Tradice vypouštění létajících lampiónů sahá téměř dvě tisíciletí do historie čínského impéria. Zpočátku byly létající lampiony používány k signalizaci v armádě, protože byly viditelné z velké vzdálenosti.

Během dalších století se vypouštění létajících lampiónů postupně rozšířilo i mezi ostatní obyvatelstvo a stalo neodmyslitelným doplňkem festivalů a různých obřadů na celém dálném Východě. Lidé viděli v létajících lampiónech prostředek ke komunikaci s bohy na nebi.

Místní obyvatelé věřili, že vypuštěním létajícího lampiónu do nebe se zbavují starostí a těžkostí každodenního života. Navíc oplátkou za darování létajícího lampiónu mnichovi měl darující obdržet moudrost. Plamen má znamenat vědění a světlo ukazuje člověku správnou cestu životem.

Když létající lampion vyletěl vysoko a daleko bylo to znamení bohatství. Létající lampion dosahuje výšky nad jeden kilometr a může doletět do velké vzdálenosti.

Místní obyvatelé Asie zkrátka věřili, že létající lampión vznášející se k nebi člověka zbavuje starostí a přináší štěstí do budoucnosti.

Pojdmě se také zapojit do této tradice a poslat přání bohům a andělům, kteří na nás shlíží z nebes.

Vezměte sebou své ratolesti - jistě budou ze vznášejících plamínků nadšeni


Lampiony přání můžou letět až dvacet minut. Poté hořák zhasne a lucernička klesne na zem. Je vyrobena z materiálu, který nijak neškodí životnímu prostředí a rychle se rozloží. Po něm zůstane jen bambusový rám.

Zobrazení: 182

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

pro hezký efekt by bylo dobré vetší množství účastníků, možná by nebylo špatné spojit s mikulášskou párty ? co vy na to? :-) nebo uvidíme jaký bude ohlas - je zase pravda, že by bylo fajn jít vypustit někam mimo centrum pro větší efekt a delší pozorovací prostor :-)
Ahoj, skvělý nápad. Kde se takové létající balonky daji sehnat? A kdy je ten správný čas pro vypouštení?
ahoj, určitě se nechá dohledat na http://www.letajiciprani.cz budou tam jistě odkazy, kde se dají přání koupit, správný čas je myslím tak od 18:00 záleží odkud, je dobré se asi připravovat ještě za minimálního světla, přeci jen jde o manipulaci s ohněm a samozřejmě je nejlepší žádné nebo minimální bezvětří. Myslím, že nejlepší by bylo zajít někam za Prahu - měli bychom dát pozor abychom se nedostali do leteckého koridoru, ale jde jen o průzkum zájmu a pak bychom se nad tím vším reálně zamysleli :-)
Správný čas pro vypuštění je vždy, když nefouká :) silný vítr je překážka. Když vzlítá větší množství lampiónů, je to vážně pěkná podívaná. Pro Létající přání jsem do května pracovala a můžu říct, že se dá vypustit téměř kdekoliv (čím dále od letiště, tím lépe :). Naposledy byla veliká akce na Václaváku, kde se jich vypustilo během Mírpárty několik stovek...
Tak s tímto mám dost společného, takže si myslím, že bych mohla uhádat nějakou větší množstevní slevu - kdyby byl zájem :)
jj taky nějakou zkušenost mám a je fakt, že to nebyla žádná legrace to do vzduchu dostat. Při prohlížení videí na youtube jsem viděl možná zajímavý postup. Lidi drží každou rukou jiný lampion a z druhé strany je drží další a další a lidi tak tvoří celý řetězec a jeden potpalovač zespoda nějakým šikovným hořákem podpaluje, pak právě všichni drží a čekají až se vzduch dostatečně ohřeje. Je třeba se pak na principu zapalování zamyslet aby opravdu nebyli nakonec účastníci zklamáni nad shořelým lampionem u svých nohou :-)
Ahoj, rád se přidám.. !
a sakra nějak se tu moc objevují katastrofické scénáře :-)

kdo je tady z matfyzu? je lepší pouštět v zimě nebo v létě? je v zimě potřeba větší teplo na ohřátí vzduchu v balónu, nebo je větší pravděpodobnost, že se rychleji vzduch uvnitř ohřeje proti okolnímu studenému a balón tak rychleji stoupá?

abychom nemuseli ještě vybírat příspěvky na výjezd hasičů :-)
Tak na poli daaaaaleko od lesa (stromu...) Ušetříme:)))))))
jo Petřín by mohl být zajímavý, dobrý tip..:-)
Ahoj Evi, vítej mezi PaP...přiznám se, že bych rád co největší možnou účast, tak totiž vynikne samotný efekt jednorázově vypuštěných balónů, zatím zjišťuji zájem, asi by bylo dobré to spojit s další akcí, třeba potom někam zajdeme do nějaké restaurace.

Zatím pár zájemců je, takže pokud se domluvím s Martinem - zakladatel tohoto úžasného projektu, tak akci vyhlásím s konkrétním datem a časem a pak se můžeme ještě k času a datu vyjadřovat v další diskusi pod vypsanou akcí.
ráda se přidám :)

© 2024   Created by Martin (PaP).   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby