prinasi pravda pousmani? problem? paniku? pocit prohry? porozumeni? prislip polepseneho pondeli..?

Co znamená žít v pravdě? Co znamená pravda v našem bytí? Pro naši společnost je pravda hodnotou v negaci, jelikož každý člověk uvede pravdu jako nelhaní, ale jak se hluboce mýlíme, když pravdu bereme jako součást a zároveň ji přisuzujeme jen hodnotu floskule. Pravda je dle Kundery žití bez publika. Jak jednoduše řečeno, jak složitě chápáno. Žít bez publika totiž znamená osvojit si samotu a jelikož jsme jen lidé, nechceme žít bez komplimentů a davu v zádech. Kde je tedy mezi lidmi ona pravda? Tak jako Bůh je dle Nietzceho mrtev, pravda je již pohřbena na začátku věků, kdy lidé našli zalíbení v družbě. Tehdy přestala být pravda čistotou našich duší a stala se důsledkem pohledů jiných očí. Ó, jak těžké je rozhodování, když nás někdo sleduje. Když chceme se jevit jinak a když snažíme se přesvědčovat i sami sebe, že jednali bychom tak i bez publika. „Myslit na publikum, to znamená žít ve lži.“

Zobrazení: 109

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem komunity Přijď a Potkej!

Přidejte se ke komunitě Přijď a Potkej.

Komentář přidal(a) Štěpánka dne 21.červen.2010 v 17:50
:) jestli to nejni tim, ze pravda je pojmem relativnim...jeden clovek-jedna pravda, dva lidi-dve pravdy, tri lidi....atd. Pravda není pohřbena, jenom ji nelze chápat jako univerzální hodnotu. Každej z nás má svojí pravdu-tu opravdovou, o které je přesvědčen, že je to pravda. Pak máme "pravdy" o kterých tvrdíme ostatním, že je to pravda a pod.

Nedávno jsem se odstěhovala na vesnici s malou(3měs.) nakoupila kozy, zorala pole a teď tam v podstatě hodně času sama hospodařím. Až tam mi dolo kolik zbytečností "pro ostatní" člověk dělá. Zelenina neroste ryclejš, když ji chodíte zalívat zmalovaný a v in oblečení, kozy víc nepodojí..najednou se vám svět zjednoduší a pročistí od věcí, které nejsou potřebné. Nemám ani televizi, takže "pravdy a názory jiné než moje se ke mě nedostanou. Tady jsem si uvědomila hodně o sobě, vztazích..najednou neřešíte pravdu, protože ji nemáte s kym porovnat a na přetřes přijdou slova jako POKORA..taky na P:)
Komentář přidal(a) Michal Chupi dne 26.prosinec.2009 v 15:45
Zorganizuje někdo filosofický dýchánek v reálu? :D
Komentář přidal(a) Ola (PaP) dne 26.prosinec.2009 v 10:26
NIHIL INIMICIUS HOMINI QUAM SIBI IPSE

citat z Cicerona

...kazdy by si mel srovnat sve vlastni ja, pak teprve muze byt kvalitni soucasti davu a dospeje k poznani, ze zivot bez publika je nemozny. Pravda neni nikdy jednim slovem, jednim uhlem pohledu.. chtela bych poznat nekoho, kdo vi co PRAVDA je. V antickem Recku byla nejvyssim jsoucnem, necim uznavanym, zkoumanym.. stejne jako ono transcendentno, tedy neco co neni k overeni, k pochopeni. Existuje vubec?

Je zajimave se zamyslet nad tim, co pro nas, pro kazdeho individualne, slovo PRAVDA znamena... a ja myslela, ze dnes mam pred sebou jen den plny sportu. Jdu si nalit cisteho vina.. :-)
Komentář přidal(a) Michal Chupi dne 26.prosinec.2009 v 0:02
Hezká úvaha. Snad jsem pochopil :D
Komentář přidal(a) Lu dne 25.prosinec.2009 v 23:58
souhlas, filosové věděli, co tím myslí, byť je někdy strasně težké si to jen připustil, natož přiznat. Ale když to člověk dokáže, zjistí, že to, co jej dělá člověkem, je právě jeho věčná nedokonalost a jeho zisyfojská snaha o ni samou :-)

P. S.kdyby tomu snad někdo nezozumněl, nebojte se zeptat se :), Lu ráda osvětlí -)

© 2024   Created by Martin (PaP).   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby